Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρήγμα στη στρατηγική Netanyahu, αν επιβεβαιωθούν οι συνομιλίες Trump - Ιράν

Ρήγμα στη στρατηγική Netanyahu, αν επιβεβαιωθούν οι συνομιλίες Trump - Ιράν
O Netanyahu δεν θα τολμήσει να ακολουθήσει διαφορετική γραμμή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο Trump παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στους ψηφοφόρους του κόμματος Likud.
Σχετικά Άρθρα
Για τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οποιαδήποτε εξέλιξη πέρα από την κλιμάκωση και την πλήρη αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν θεωρείται καταστροφική, σύμφωνα με τον Akiva Eldar, Ισραηλινό συγγραφέα και πρώην αρθρογράφο της Haaretz, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο έγινε δεκτή στο Ισραήλ η ανακοίνωση του Donald Trump για συνομιλίες με την Τεχεράνη.

«Υπονόμευση του βασικού αφηγήματος Netanyahu»

«Η επιστροφή του Trump στις διαπραγματεύσεις σημαίνει ότι το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να εξαλείψει την ιρανική πυρηνική απειλή, η οποία έχει γίνει η σημαία του Netanyahu, το βασικό του πολιτικό αφήγημα», δήλωσε ο Eldar στο Al Jazeera.

Περιορισμένα περιθώρια αντίδρασης απέναντι στις ΗΠΑ

Ωστόσο, ο Eldar εκτιμά ότι ο Netanyahu δεν θα τολμήσει να ακολουθήσει διαφορετική γραμμή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο Trump παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στους ψηφοφόρους του κόμματος Likud.

Μετατόπιση της στρατηγικής προς τον Λίβανο

Σε περίπτωση που ο πόλεμος με το Ιράν σταματήσει, το Ισραήλ ενδέχεται να στρέψει την προσοχή του στον Λίβανο, με στόχο την εξουδετέρωση της Hezbollah και την επίτευξη μιας πολιτικής «νίκης».
Όπως ανέφερε ο Eldar, «το Ισραήλ επιστρέφει στις κάλπες και ο Netanyahu θα πρέπει να αντισταθμίσει την αποτυχία να ανακηρύξει νίκη στη Γάζα. Γνωρίζουμε ότι η Hamas έχει επανέλθει, σε συντονισμό με το Ιράν, και έτσι οι νεαροί στρατιώτες μας θα χρειαστεί να πολεμήσουν στα σύνορα με τον Λίβανο».

Αναμονή για επιβεβαίωση των συνομιλιών

Νωρίτερα, ο Trump είχε δηλώσει ότι προτίθεται να καθυστερήσει επιθέσεις σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, εν μέσω συνεχιζόμενων επαφών με την Τεχεράνη.
Μέχρι στιγμής, το Ιράν δεν έχει επιβεβαιώσει εάν όντως πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις.

www. bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης